L’Enfocats 2020, dedicat a la crisi de l’habitatge

Fotografia de Guido Lanese
Fotografia de Guido Lanese

L’Enfocats, el festival de fotografia del Pati Llimona, arriba aquest mes de maig a l’onzena edició. Al llarg dels anys, l’Enfocats s’ha consolidat com un punt de trobada entre fotògrafs, entitats, i col·lectius que contemplen la fotografia com una eina per a la transformació social. En les darreres dues edicions del festival, tanmateix, els audiovisuals han pres força pes en la programació , ja que permeten mostrar la diversitat de mirades d’una manera més dinàmica de com ho fa la fotografia.

Aquest any el tema central del festival és explicar la crisi de l’habitatge que afecta la nostra ciutat, desfà la convivència veïnal als barris i distancia a les famílies. Catalunya és líder en desnonaments a l’Estat: cada dues hores es produeixen tres desnonaments. Només en el segon semestre de l’any passat, 3.433 famílies van ser obligades judicialment a deixar casa seva per impagament del lloguer o de la hipoteca. Això comporta un drama social ocasionat per l’increment del preu de l’habitatge que promouen la banca, el mercat turístic i els fons voltor. A aquesta situació se li afegeix la manca d’intervenció directa en els preus del lloguer o la mobilització de cases buides per part del govern espanyol i català.

Un negoci massiu sobre l’habitatge que cada cop l’allunya més de ser un dret bàsic i és objecte de la gentrificació. Aquest procés de transformació irromp en els barris i teixits socials que no estaven pensats per l’acollida massiva, generant efectes negatius que fomenta l’expulsió dels residents amb menys recursos.

Plataformes antidesnonaments, militants,  i persones afectades pels lloguers i les hipoteques explicaran en primera persona la crisi de l’habitatge a la que estem exposats i la forta organització veïnal que està fent resistència vers a l’especulació, fins al punt de convertir-se en un maldecap per als fons voltor.

La fotografia ens servirà d’eix vertebrador del festival amb fins a x exposicions. Projeccions xerrades, itineraris i tallers completaran la programació d’aquesta edició de l’Enfocats, que enguany comptarà amb activitats fora del Gòtic i al cc Convent de Sant Agustí.

 

Partners del Festival:
SIGMA VisualKorner Laboratorios
Col·laboren activament: